Helsingin päärautatieaseman uudet matkustajapalvelutilat

Toimivan ympäristön keskellä toimiminen ja suojellun kohteen ainutlaatuisuus vaativat jatkuvaa huomiota.

 

Vuonna 1914 rakennettu Helsingin päärautatieasema on yksi Suomen ikonisimmista rakennuksista ja Helsingin tärkeimpiä maamerkkejä. 

H. Kanto Oy toteutti aseman kellaritasoon ja ensimmäiseen kerrokseen mittavan peruskorjauksen, jossa lokerikkohalli, löytötavaratoimisto ja vuodesta 1919 Kioskihallissa palvelleet yleisö-wc:t siirrettiin uudelle paikalle aseman länsisiipeen.  Muutostyöt ovat osa suurempaa, koko Helsingin päärautatieaseman kattavaa kehittämishanketta.

Eliel Saarisen suunnitteleman, suojellun rakennuksen rakennustyöt tehtiin tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja rakennusvalvontaviraston kanssa. Projektin vaikeuskerronta kasvattivat lukuisat yksityiskohdat, joiden korjaus vaati runsaasti aikaa.

 – Historiallisen kohteen korjauksessa ei koskaan vältytä yllätyksiltä. Etenkin laajat ja haastavat purkutyöt aiheuttivat aikataulullisia haasteita.   Toimijoiden yhteistyöllä ja sitkeällä puurtamisella päästiin ylös pohjaveden yläpuolelle. Toimivan ympäristön keskellä toimiminen ja suojellun   kohteen ainutlaatuisuus vaativat jatkuvaa huomiota, kertoo toimitusjohtaja Harri Kanto.

 

Ensimmäisestä kerroksesta avattiin avoporrasyhteys kellarin uusiin tiloihin. Uusi porras toteutettiin veistosmaisena teräsrakenteena.

Kellarin vanhat seinät, palkit ja pilarit jätettiin tasoittamatta niiltä osin kuin se paloteknisesti oli mahdollista. Kellarin tiloista tehtiin mahdollisimman vaaleita ja avaria matalan kerroskorkeuden vuoksi. Uusi matkustajapalveluiden asiakaspalvelupiste löytyy kellarikerroksesta.

Tilaaja: VR-Yhtymä Oy

Arkkitehtisuunnittelu: A-Konsultit & Talli

Toteutus: 04/22-12/2022

Koko: n. 650 m2

 

Add Your Heading Text Here

10 tasokasta omakotitaloa Espoon Iirislahdessa (valm. 2019)
Toimimme hankkeen päätoteuttajana.